Bevándorlásszervező iroda nyílik Szentgotthárdon?

Szentgotthárd polgármestere bevándorlásszervező iroda nyitásától tart a városban, pedig korábban még arról győzködte a képviselőket, hogy járuljanak hozzá egy több száz konténerből álló menekülttábor létesítéséhez. Heves indulatok a legutóbbi ülésen.

Szentgotthárd Város Önkormányzatának legutóbbi képviselő-testületi ülésén a városatyák és anyák elé került egy Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester által jegyzett előterjesztés az alábbi szöveggel:

„Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európába irányuló migráció kapcsán kinyilvánítja, hogy nem tartja kívánatosnak a migráció megerősítését segítő, bevándorlás segítésével foglalkozó iroda megjelenését Szentgotthárd területén – a jövőben minden törvényes eszközt felhasznál ennek megakadályozására. Felhatalmazza Szentgotthárd Város polgármesterét az ezzel kapcsolatos nyilatkozat aláírására.”

És akkor most itt álljunk meg egy pillanatra.

Még január végén közöltünk egy cikket arról, hogy határozatban ítélheti el a képviselő-testület az úgynevezett “Soros-tervet” és az illegális bevándorlást. Abból következtettünk erre, hogy január 13-án Puskás Imre, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján biztatta a települések vezetőit, hogy járjanak el így. Végül az előterjesztés, más kormánypárti vezetésű településekkel szemben, nálunk nem került napirendre.

Még a januári írásunk megjelenése előtt megkerestük Dr. Sepsi Tibor alkotmányjogászt, hogy kikérjük a véleményét arról, hogy jogi szempontból milyen hatása lehet annak, ha Szentgotthárd Város Önkormányzatának képviselő-testülete napirendre venné a kérdést és határozatban ítélné el az illegális bevándorlást.

A jogász szerint ennek nem lenne semmi értelme, a migráció kérdése ugyanis nem a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, az elfogadott határozat pedig közjogi értelemben nem kötelezne senkit semmire.

És akkor most térjünk vissza a legutóbbi, szerdai testületi ülésen történtekre.

Huszár Gábor polgármester a testület elé hozta a fentebb említett előterjesztést, amelyben arra kér felhatalmazást a képviselőktől, hogy minden törvényes eszközt bevethessen annak érdekében, hogy ne nyílhasson a “migráció megerősítését segítő, bevándorlás segítségével foglalkozó iroda Szentgotthárd területén”.

Forrás: Önkormányzati.tv

Lábodi Gábor (Jobbik) önkormányzati képviselő kért először szót a napirendnél, aki jelezte, hogy meg fogja szavazni az előterjesztést, nehogy a “kormánypárti média azzal legyen tele”, hogy a Jobbik támogatja a bevándorlást Szentgotthárdon. Hozzátette, hogy szerinte ezt az előterjesztést központilag küldte ki a kormány az önkormányzatnak elfogadásra (ezzel ő is arra a sajtótájékoztató utalt, ahol a Fidesz szóvivője erre kérte a testületeket – a szerk.), így pedig “beszivárgott ide is a nagypolitika”, amelyet nem ő hozott be (Huszár Gábor korábban gyakran bírálta azért Lábodi Gábort, hogy országos pártpolitikai konfliktusokat visz be a helyi testületbe). Lábodi hozzászólásában arra várt választ, hogyan működik majd egy ilyen “bevándorlásszervező iroda”. Ezt azzal indokolta, hogy amíg nem tudják meg ennek a mikéntjét, addig nem is tudnak róla felelősen dönteni.

Forrás: Önkormányzati.tv

Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, a magyarok jól tudják, hogyan működik egy ilyen bevándorlásszervező iroda, hiszen működött már ilyen az országban korábban is. Szerinte volt ilyen “török után, a 700-as évek végén és 800-as években is”, ráadásul a “magyarban külön szavunk is van a bevándorlás szervezőre”. Azt nem fejtette ki sajnos Haragh képviselő, hogy melyik szóra is gondolt pontosan.

Forrás: Önkormányzati.tv

Huszár Gábor polgármester vette vissza ezután a szót, aki visszautasította, hogy ezt az előterjesztést központilag adta volna ki bárki is, ugyanis ezt a szöveget ők fogalmazták meg legjobb tudásuk szerint a város jegyzőjével, Dr. Dancsecs Zsolttal. Azt ugyan elismerte a polgármester, hogy ehhez hasonló tartalmú előterjesztéseket más városokban is elfogadtak mostanában, de ezzel a szöveggel biztosan nem.

Lábodi Gábor reagálásában elmondta, hogy tudomása szerint Magyarországon bevándorlást csak a BÁH (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal) engedélyezhet, valamint a Magyar Kormány, amely Irakban és Kínában működtet letelepedési kötvényekkel kereskedő irodákat.

Forrás: Önkormányzati.tv

Hozzá csatlakozott Szalainé Kiss Edina (független) önkormányzati képviselő is, aki szintén azon az állásponton van, hogy ez csupán a jelenlegi kormánypártok felé egy megfelelés és nem tartja valószínűleg, hogy Szentgotthárdon “bárki azért kopogtatna”, hogy ilyen bevándorlásszervező irodát kíván nyitni. A képviselőnő elmondta, ő nem akar a “nagypolitikával” foglalkozni, ezért tartózkodni fog a szavazásnál.

Forrás: Önkormányzati.tv

Virányi Balázs (független) képviselő is szót kért, azt mondta, hogy ő sem foglalkozik a “nagypolitikával”, ő mindig csak azt nézi a városnak mi az érdeke. Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte vannak az “Európai Unióban olyan trendek, amelyek meg akarják változtatni azt a rendszert, hogy csak a BÁH intézhesse ezt a dolgot”, ez ellen pedig fel kell lépni. Virányi Balázs azt is megjegyezte, a testületben egyedül Huszár Gábor polgármester és ő merte kimondani azt, hogy amennyiben menekülttábort létesítenek a városban, úgy nem lesznek ott bevándorlók.

Itt aztán komoly felzúdulás tört ki a teremben, Lábodi Gábor és Szalainé Kiss Edina is nemtetszésének adott hangot. Huszár Gábor kísérletet tett a vita lezárására és szavazásra akarta bocsátani gyorsan az előterjesztést, majd mégis visszaadta a szót Virányinak. A képviselő azt mondta, hogy nem azért nem lett a városban végül ilyen tábor, mert tiltakoztak ellene, hanem mert a “politika sem akarta”.

Végül a szavazáson 7 igennel és 1 tartózkodással elfogadták az előterjesztést.

Itt azonban érdemes ismét ugranunk egy kicsit az időben, hogy megértsük, miért váltott ki ilyen heves indulatokat Virányi Balázs ezen kijelentése.

 2015. november 16-án ugyanis rendkívüli testületi ülésre került sor városunkban, ahol arról kellett döntenie a város vezetőinek, hogy hozzájárulnak-e egy több száz konténerből álló menekülttábor létesítéséhez Szentgotthárd területén belül. Akkor Huszár Gábor polgármester és Virányi Balázs is arról próbálta meggyőzni a képviselőket a közgyűlést megelőző bizottsági ülésen, hogy el kellene fogadni a tábor tervét, különben a város hátrányba kerülhet és nem együttműködő településként fogja elkönyvelni Szentgotthárdot a kormány. Amennyiben viszont megszavazzák a tábor létesítését, akkor jelenetős források érkezhetnek a városba.

Végül a bizottságban szavazategyenlőség alakult ki és a képviselő-testületi ülésen sem járult hozzá a többség, így elutasításra került a tervezet.

A rendkívüli bizottsági ülésről készült hangfelvétel később kikerült az internetre is, amelyben Huszár Gábor többek között arról is beszélt, hogy az akkortájt történt párizsi terrorcselekmények mögött a zsidó állam állhat, amely nemzetközi visszhangokat is kiváltott, több hazai és külföldi szervezet is a polgármestert távozásra szólították fel. Végül Huszár Gábortól nem vonta meg a bizalmat a testület, kijelentéseiért bocsánatot kért azoktól, akiket ezzel megbántott.

2018.03.03.
SZERZŐK

Related posts

Top